Kvasinková infekce a jak na ni






Kvasinky jsou jeden z mnoha druhů hub, žijících v našem těle.

Běžně můžeme malé množství najít v našich ústech, ve střevech a na kůži. 

Při plné síle udržují naše zdravé bakterie kvasinky v neškodném počtu, ale pokud je naše imunita oslabena, hrozí jejich nárůst, což se projevuje jako infekce.

Co přispívá k infekci:
  • braní antibiotik
  • špatné stravování
  • větší příjem alkoholu
  • hormonální antikoncepce
  • cukrovka

  • stres
  • úzkost
  • potlačená zlost
  • nespokojenost s partnerem
  • nespokojenost v sexuálním životě 



Kvasinková infekce se projevuje jako:

1) Povlak na jazyku
Je to zejména u kojenců, ale také u starších lidí a kohokoliv, kdo má oslabenou imunitu.
Může to být i bolestivé a krvácet, pokud se snažíme povlak odstranit.


2) Únava
Častý projev přemnožení Candidy albicans.

3) Vracející se gynekologické záněty (nebo záněty močového měchýře)
Symptomy jsou červená sliznice, napuchnutí, svědivost, bolestivý pohlavní styk, bílý, hustý výtok (pozn. může být způsobeny i bakteriální infekcí E.coli a dalšími)

4) Chronická rýma
Akutní rýmy jsou většinou bakteriálního původu, ale podle výzkumu byly, u 96% případů chronické rýmy, v hlenu nalezeny houby.

5) Kožní a nehtové infekce
V rovnovážném stavu další bakterie na kůži zamezují rozmnožení kvasinky. Ale za určitých okolností a při používání různých chemických prostředků, mýdel a anti-bakteriálních prostředků se začne kvasinka množit. Časté lokality jsou podpaží, třísla, mezi prsty a okolo nehtů.

6) Bolest kloubu
Kvasinky  cestují krví a mohou se usadit v kloubech. Ty potom bolí, jsou ztuhlé nebo i oteklé. Nejčastěji jsou to kyčle a kolena.



Co s tím?

Z pohledu těla: Základem je správná strava, ale také způsob jakým a kdy jíme. Kvasinky milují kyselé prostředí, cukr, vlhko a teplo. 
Proto se doporučuje konzumace zásaditých potravin a naopak vynechání těch kyselinotvorných.

Co nejvíce omezit: 

cukr (i ten třtinový)
bílou mouku
bílou loupanou rýži
kamennou sůl
kávu ( s mlékem – už vůbec ne )
alkohol
margarín
smažená jídla
jídlo z konzervy, průmyslově zpracované potraviny


Doporučené potraviny:   


- všechna zelenina kromě vařeného špenátu

- citróny, limetky, grapefruity, hrušky, melouny, datle (ne datlový sirup!), zelené banány

- petržel, pažitka, vojtěška, prostě všechny bylinky čerstvé i jako čaje

- amarant, jáhly, quinoa, pohanka

- bílkoviny: ryby, mandle, hrachová mouka, konopný protein, krůtí maso (s mírou), lněné semínko, nepasterizované mléko a výrobky z něj, kozí kefír a mléko(s mírou), cizrna (humus), zelený hrách, dýňová a sezamová semínka, 

- oleje: kokosový, rybí, olivový, pupalkový, avokádový

- sladidla: xylitol, stévie, javorový sirup. Někdo udává med, ale ten je sporný (určitě ne ze supermarketu) a z mé zkušenosti spíše ne. Když tak, vždy syrový.

- jiné: jablečný ocet, chlorella, spirulina, mladý ječmen, zelený čaj, zázvor


Protože funkce našeho organismu je složitá a propojená, hrají tu velkou roli i další faktory. Můžeme si připravit úžasné jídlo, ale pokud ho budeme jíst ve stresu nebo ve špatné kombinaci, příliš brzo po minulém jídle nebo příliš pozdě večer (po 19:00), tak se nám tento pokrm stejně promění v něco, čemu se říká toxiny. Vliv stresu u jídla, už prokázala i věda.

 
Co dál? 


  • Fungilen, tinktura z grepového semínka.

  • Spánek, odpočinek, pohyb a hluboké dýchání.

  • Dobré je doplňovat probiotika, buď jako kvalitní dolňky stravy nebo ve formě kvašené zeleniny. Při problémech každodenně.

  • Zásadité koupele jsou rychlou úlevou. Buď si můžete koupit speciální alkalizující směs do koupele (k dostání v některých lékárnách nebo zdravých výživách) nebo použít himalájskou sůl a jedlou sodu. Na vanu cca 2 lžíce soli a jednu sody. Vydržte potom ve vodě co nejdéle a často si „drhněte“ kůži. 

 

Výše jsem také zmínila psychické faktory. Zejména pokud trpíte vaginálním výtokem, tak bych popřemýšlela nad svým vztahem k partnerovi nebo svým vztahem ke svému tělu. Zejména ke své vagíně a své sexualitě.


Vaginální napářku v tomto případě nedoporučuji. Je to sporné, zda je tu přínosem nebo zhoršujícím faktorem. Jsou byliny, které krásně desinfikují, ale jelikož je kvasinková infekce komplexní záležitost, přistoupila bych k napářce až v pozdější fázi a volila byliny opatrně. 

Kvasinky nás učí zejména disciplíně a trpělivosti. ;-)

Také, pokud žijete s partnerem, zahrňte i jeho do tohoto "programu". Muži mají málokdy jakékoliv příznaky kvasinkové infekce, ikdyž jsou jejich nositeli.

💗 k.



Oblíbené příspěvky